Как да се подготвите за операцията?
Какво да очаквате в деня на операцията?
Как изглежда операционната зала?
Анестезия.

ПРЕДИ ОПЕРАЦИЯТА

Подготовката за операция зависи от Вашата диагноза и вида на операцията. Д-р Врачански или Вашият анестезиолог подробно ще Ви разяснят как да се подготвите за операцията си. В най-общи линии, когато предстои обща анестезия пациентите трябва да спазват следните препоръки:

 • Не пийте и не яжте минимум 2 часа преди часа на започване на операцията.
 • Не пушете три месеца преди операцията.
 • Не пушете поне в деня на операцията!
 • Почистете щателно вашето тяло и при възможност отстранете окосмяването от зоната на операцията.
 • Възможно е да се наложи да се повторят някои кръвни тестове, да се направи рентгенография, електрокардиограма или други процедури в деня на операцята.
 • Преди някои операции пациентите трябва да си направят енема – вечерта преди операцията, за да се подготвят червата.
 • Не си поставяйте грим в деня на операцията.
 • Отстранете лака за нокти (ако носите такъв) преди деня на операцията.
 • Свалете контактните си лещи, ако носите такива.
 • Оставете всички ценности и бижута у дома си.
 • Съобщете, ако носите зъбни протези, слухов апарат или други подобни устройства.

Често, за да се чувстват по-комфортно приканваме пациентите да носят собствени леки и удобни дрехи.

 

В ДЕНЯ НА ОПЕРАЦИЯТА

Какво да очаквате в деня на оперцията?

В деня на операцията ще се срещнете и разговаряте с медицинския екип ангажиран с Вашата операция. Това са Вашия хирург и анестезиолог, анестезиологичната сетсра, както и други медицински специалисти. Ще попълните необходимите документи.

Какво друго може да Ви се наложи в деня на операцията?

Ще облечете болнична (или собствена) пижама или мантия.
Ще свалите всички бижута и аксесоари от Вашето тяло.
Може да Ви бъде поставена идентификационна гривна на ръката.
Ще Ви бъде поставен интравенозен източник, през който се въвеждат различни медикаменти и анестетици.
Ще бъдете заведени или транспортирани до операционната зала в ясно съзнание.
От операционната зала ще бъдете транспортирани до болничната Ви стая в легнало положение на транспортна количка, но в будно състояние.

Какво представлява операционната зала?

Операционната зала може да изглежда стряскащо за някои хора. Това е помещение, което не е задължително да има прозорци и е пълно с теническо оборудване. Всяка операционна зала изглежда по различен начин и има различни технически уреди в зависимост от типа операции които се изваршват в нея. Ето някои от обичайните уреди които може да видите в една операционна:

 • Операционна маса – обикновено е разположена в центъра на операционната зала. Операционните маси са подвижни, електромеханични устройства, които могат да се местят и въртят във всички посоки посредсвом електромотори.
 • Операционните лампи осигуряват прецизно осветяване без образуване на сенки по време на операцията
 • Анестезиологичен апарат, монитори, апаратура
 • Електроди от различни монитори ще бъдат прикрепени (залепени) към Вашето тяло. По този начин се следи сърдечната честота и дейност, кръвното налягане, нивото на кислород в кръвта. До всяка операционна маса, до главата на пациента е разположен анестезиологичен апарат. Този апарат се използва по време на обща анестезия. Чрез него се въвеждат кислород, въздух и анестетици в белия дроб и се отвежда „издишания“ от белите дробове въздух.

operacia

Стерилните инструменти, които се използват по време на операцията са наредени на една или повече стерилни маси изработени от специална неръждаема стомана и са разположени в другия край на операционната зала. В операционната зала има и много други електронни и електрически апарати:

 • Диатермичен апарат и апарат за биполярна коагулация, аргон коагулация – използват се за контрол на кървенето
 • Ултразвуков скалпел
 • Система за мини-инвазивна хирургия
 • Инфузионни апарати
 • Иригационна система
 • Аспирационни системи
 • Климатична инсталация
 • Различни консумативи – шевен материал, механични съшиватели и други

 

АНЕСТЕЗИЯ (УПОЙКА)

Следващата информация цели да отговори на някои общи въпроси по отношение на анестезията („упойката“), както и да Ви освободи от някои тревоги и неясноти свързани с това.

Специалисти по анестезиология

Анестезиологичните екипи, с които работи д-р Врачански се състои само от сертифицирани специалисти по анестезиология, контрол на болката, спешни състояния, реанимация и интензивно лечение – екип от професионалисти с богат опит и най-висока квалификация.

Отговор на Вашите въпроси

Преди операцията ще се срещнете с Вашия анестезиолог. Той ще Ви снеме подробна анамнеза и ще извърши медицински преглед. Съветваме и Ви поощряваме да му зададете всички въпроси, които имате по отношение на анестезията и болката. Вашият анестезиолог ще се радва да проведете дискусия във връзка с тези детайли и с удоволствие ще отговори подробно на всички въпроси.

Рискове

Често пациентите задават следните въпроси: „Има ли рискове свързани с анестезията? Има ли вероятност, да не се събудя от упойката?“

Отговор: Независимо, че съществуват редица рискове и временни странични ефекти свързани с анестезията, сериозните усложнения са много редки. Съвременните анестетици и методи за провеждане на анестезия позволяват да се постигне по-нежно и неусетно заспиване, както и по-бързо и приятно събуждане, при това с минимум странични ефекти, които са били характерни и редовно са се получавали в миналото. Съществуват техники и грижи за намаляване на гаденето, повръщането и общия дискомфорт. Нашият анестезиологичен екип е запознат в детайли с тях и ги прилага рутинно. Всичко това цели Вашето възстановяване от операцията да стане бързо, без усложнения и без неприятни усещания.

Обща анестезия (пълна упойка)

Последните научни проучвания доказват, че общата анестезия е сигурна и ефективна, когато се прилага в акредитирано лечебно заведение или болница. Общата анестезия е подходяща за сложни и/или по-продължителни операции. В тези случаи тя е по-сигурна от локалната анестезия, както и от общата венозна анестезия, тъй като дозирането на анестетика (упойващото вещество, упойката) е по-прецизно, а виталните показатели се мониторират и контролират оптимално.

По време на обща анестезия пациентът спи приятно и дълбоко, не усеща абсолютно нищо и е напълно отпуснат. Това позволява на Вашия хирург да се концентрира максималко в своята работа, без да се разсейва от волни или неволни движения на пациента.

Малките хирургични процедури е по-добре да се извършат под локална анестезия със или без седация. Кой вид анестезия е най-подходяща за Вашия конкретен случай ще определи Вашия анестезиолог. Той разбира се ще вземе предвид и Вашето лично предпочитание. При всички операции – независимо дали са големи или малки, Вашият специалист по анестезиология ще стои близо до Вас през цялото време на операцията до момента, в който излизането от анестезия е завършило напълно.

Еднодневна хирургия

При някои малки хирургични процедури и при някои мини-инвазивни операции необходимото ниво на анестезия се постига с по-ниски дози анестетик. Накратко това означава по-малко странични ефекти и по-бързо изписване от болницата.

В някои случаи изписването е сигурно и възможно в самия ден на операцията – обикновено около 2 до 4 часа след преминаване ефекта на анестетика. Независимо от това възможността за оставане в болницата за преспиване или за по-дълъг период от време се осигурява на всички пациенти.

За д-р Врачански и неговия екип на първо място са сигурността и комфорта на пациента!