Херния е излизане на органи и тъкани през дефекти на коремната стена или на кухината, в която нормално се намират.

Дефектите възникват в зони на слабост сред тъканите. Тези слаби зони се дължат на генетични фактори или на непълно развитие на тъканите по време на бременността или скоро след раждането. Слабост на тъканите може да се наблюдава и поради невъзможност за адекватно възстановяване след хирургични интервенции.

Хернията обикновено се появява след моментно повишване на налягането в коремната кухина: вдигане на тежки предмети, кихане, усилия при дефекация, раждане или дълбока кашлица. Може да се изяви като непозната неравност или издутина под кожата. Не задължително да има болка, но ако има – обикновено тя е слаба. В легнало положение обикновено изчезва.

Не всички хернии са очевидни. Често се случва малки и болезнени херниални дефекти, особено при жени, да се установяват и лекуват погрешно от лекари които не са специалисти в областта.

Всички видове хернии имат подтипове, които които описват специфичните особености на херниалния сак – съдържимо, пространствена ориентация спрямо съседните тъкани, големина и т.н.

Повечето хернии се появяват в коремната или тазовата област – слабините и може лесно да се диагностицират по време на първичния преглед и/или с ултразвуково изследване. При други (напр. хиаталната херния) е необходима  рентгенова снимка с контрастно вещество или компютърна томография. Херниите при пациенти над 18 год. могат да бъдат напълно излекувани само с хирургия. За пъпна херния при бебета и малки деца, вашият хирург може да препоръча наблюдение, защото е възможно тъканите да се развият по-пълно и дефекта да се затвори спонтанно. Изчаквателно поведение се прилага и при по-възрастни пациенти с придружаващи тежки системни заболявания, за които всяка операция крие голям риск. Операцията може да бъде извършена и чрез минимално инвазивна техника, при която хирургът прибира излезлите тъкани и структури и затваря дефекта с конци и хирургично платно.

Основни видове хернии

Ингвинална или слабинна херния
Тези хернии са много често срещани сред мъжете, 27% от които са засегнати на някакъв етап от живота си. Ингвиналните канали се намират от двете страни на долната част на коремната стена, в областта на слабините. През ингвиналните канали преминават съдове, нерви и семепровод при мъжете и кръглата връзка на матката при жените. Нарушение на целостта на мускулните фасции в тази област може да доведе до оформяне на дефекти и излизане на чревни бримки или мастна тъкан в подкожието.

Бедрена херния
срещат се по-рядко и се появяват предимно при жени. Каналът е в горната част на бедрото, точно под мястото на което се появява ингвинална херния. Той е значително по-тесен от ингвиналния и затова вероятността от заклещване е по-висока.

Вентрална и инцизионна херния
Вентрални са всички хернии, излизащи през фасцията на коремната стена, напр. пъпна херния, епигастрална херния и др. Вентралните херния, които се появяват в резултат на непълно възстановяване на тъканите след предишна хирургическа интервенция се наричат инцизионни или постоперативни. Херниалният сак може да съдържа чревни бримки с различна дължина. Поради техния техния размер и характер инцизионните хернии могат да бъдат много сложни, нерядко изискващи поставяне на хирургически платна и реконструкцията на коремните мускули. Тези хернии са най-трудни за комплексно и пълно решаване, а понякога изискват и участието на пластичен хирург.

Хиатална херния
Диафрагмата има няколко отвора. През един от тях хранопровода преминава в коремната кухина, за да се свърже със стомаха. Хиатална херния се нарича навлизането на коремни органи в гръдния кош през този отвор, който при определени условия се разширява. Така, в гръдната клетка може да навлезе стомах, дебело черво и други коремни органи. Това може да предизвика киселини и стомашни проблеми или проблеми от страна на сърцето и сърдечната дейност, белите дробове и дишането. Някои медикаменти решават временно част от оплакванията, но лечението е единствено хирургично.

Какви рискове има при операция за херния?

По-висок риск от усложнения, свързани с херниалните дефекти има при следните обстоятелства:

  • Херниалният сак е толкова плътно вклинен в отвора, че кръвотока към структурите в него се забавя или спира. Това състояние се нарича “заклещване” и изисква спешна операция
  • Херниалният дефект включва по-голяма площ или множество отвори
  • Хернията е предшествана от множество предишни операции, включително предишни корекции на херниални дефекти
  • Болестно затлъстяване, което допълнително повишава интраабдоминалното налягане

Какво да правите, ако мислите че имате херния?

Непременно се консултирайте със специалист, ако:

  • Знаете, че имате херния, дори тя да не предизвиква значителен дискомфорт
  • Имате новопоявила се херния
  • Имате рецидивна херния
  • Не сте сигурни, но подозирате, че болката и/или подутината могат да бъдат изява на херниален дефект