Белодробният емфизем е заболяване на белия дроб

Представлява необратимо разширяване на алвеолите, както и разрушаване преградите между тях

Белодробният емфизем е сред групата заболяванията, известни още и с обобщения термин Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Това е едно от най-честите дихателни заболявания.

Нормалните алвеоли (структури, участващи в газообмена между въздуха и кръвта) изглеждат като малки сферични „мехурчета“. С напредване на заболяването тези мехурчета се раздуват многократно и продобиват неправилна форма, а стената им изтънява. В резултат на тези промени в архитектурата и геометрията на алвеолите, контактната площ на белия дроб се намалява, поради което намалява и количеството кислород достигащ до кръвните клетки.

Симптоми

Някои хора може да имат емфизем с години без да имат оплаквания. Най-честия симптом е задух или недостиг на въздух (диспнея). Други характерни симптоми са хронична кашлица, цианоза – синкаво оцветяване на кожата на лицето, устните, езика. Цианозата се дължи на намаленото съдържание на кислород в кръвта и е резултат на увредената белодробна функция.

Причини

Причина са развитие на емфизем е продължителното дишане на въздух съдържащ токсини и/или други вредни частици:

  • цигарен дим и тютюнопушене
  • замърсен въздух – наличието на прах, CO2, влажен и студен въздух, индустриални и производствени газове
  • дефицит на алфа1–антитрипсин – това е единствения генетично обусловен фактор за развитието на емфизем и ХОББ. Алфа1 – антитрипсинът е протеин, който предпазва клетките от вредното въздействие, както на чужди, така и на собствени активни субстанции – ензими, токсини и други

Усложнения

Най–честите усложнения на белодробния емфизем са:

  • развитие на белодробна хипертония, хронично белодробно сърце, сърдечна и дихателна недостатъчност
  • пневмоторакс

Пневмотораксът представлява навлизане на въздух гръдна кухина. Това не позволява на белия дроб да се разгъне нормално и нарушава процеса на дишане. Първите симптоми са задух и болка.

Диагноза

Процеса на диагностициране на заболяването започва с анамнеза и физикален преглед. За сигурна диагноза на ХОББ се използват и някои специфични методи и техники:
Образни изследвания – рентгенова снимка или компютърна томография.
Функционално изследване на дишането – тест, чрез който се преценяват функционалните възможности на белите дробове.

Лечение

Една част от пациентите с емфизем са подходящи за хирургично лечение. Тези пациенти обикновено имат доказателства за нееднакво разширяване на части на белия дроб, придружено от унищожаване на белодробната тъкан . Операцията включва отстраняване на заболелите части на белия дроб, което позволява по-малко засегнатия белия дроб да се разширява по-добре. Правилното време за операция обикновено настъпва, когато значително се развият симптомите, тъй като ползите от операцията няма да продължат безкрайно дълго време. В тази обстановка, операцията подобрява симптомите и удължава живота!

Пациентите, които биха искали да се подложат на операция за намаляване на обема на белите дробове трябва да са спрели да пушат, да са провели активна белодробна рехабилитация и да са на оптимална медикаментозна терапия.

Ако бихте искали да Ви се направи оценка на възможностите за провеждане на операция за намаляване на обема на белите дробове, ще Ви бъда благодарен за доверието да ме запознаете с Вашия проблем и да обсъдим заедно възможностите за лечение.