Ахалазията (лат. achalasia) представлява затруднено преглъщане

Причината е невъзможност на долния езофагиален сфинктер (ДЕС) да се оваря при преглъщане, както и липса на нормална перисталтика на хранопровода. Ахалазията е доброкачествено заболяване и се дължи на денервация на долната част на хранопровода, поради дегенерация на нервните влакна (Plexus myentericus Auerbachi). Точната причина за този процес на дегерация все още е неизвестна.

Причини

Долният езофагиален сфинктер (ДЕС) представлява мускулен пръстен, които се намира на границата между хранорповода и стомаха. При здрави хора този мускул се отпуска по време на акта на преглъщане. Това позволява храната да премине от хранопровода в стомаха. След това мускулът се съкръщава и не позволява на съдържимото на стомаха да се върне обратно в хранопровода. При хората, които страдат от ахалазия този сложен процес на координация не функционира нормално, т.е. отпускането на мускулните влакна на ДЕС не се получава както би трябвало.

Симптоми

Затрудненото преглъщане (дисфагия), пациентите често да пият вода, за да могат да преглътнат. В началото се проявява при прием само на твърда храна, а по-късно и на течна храна. Чест симптом е регургитацията на храна – връщане на храна от стомаха към хранопровода. „Киселини“, болка зад гръдната кост, кашлица, аспирация на стомашно съдърщимо – храна попада в белите дробове, което може да причини пневмония. Тези симптоми и оплаквания с времето се усилват. Поради невъзможност за пълноценно хранене, пациентите прогресивно отслабват на тегло.

Диагноза

Диагноза ахалазия се поставя въз основа на:

 • Анамнеза и физикален преглед
 • Манометрия – измерване на налягането в хранопровода и стомаха по време на гълтане
 • Езофагограма – рентгеново изследване на хранопровода с контрастно вещество
 • Ендоскопия – езофагоскопия и гастроскопия – хранопровода и стомаха се оглеждат посредсвом гъвкава фибро-оптична система

Лечение

Целта на лечението е да се помогне на ДЕС да се отваря и да функционира нормално. Възможностите за лечение включват:

 1. Медикаментозно лечение
  Някои медикаменти биха могли да облекчат временно симптомите на ахалазията. Прилагат се в ранните стадии на заболяването. Такива са нифедипин и нитроглицетин
 2. Пневматична дилатация
  През устата се въвежда в хранопровода специален катетър на върха на който има малък балон. Когато се достигне нивото на ДЕС, балона се раздува, това довежда до разшираване и отпускане на мускулите на ДЕС. Процедура дава добри резултати, но обикновено има нужда от повторение.
 3. Инжектиране на ботулинов токсин
  Малки количества ботулинов токсин тип А се инжектира в ДЕС. Ефектът на това лечение е временен, а с времето отговорът намалява.
 4. Операция
  Оперативното лечение е единственото с траен и сигурен резултат при ахалазия. Операцията се нарича Миотомия по Хелер (Heller myotomy) и се извършва лапароскопски. Оперативното лечение е успешно в 95% от случаите. През един или няколко малки разреза на предната коремна стена се прави разрез на част от мускулните влакна в областта на ДЕС и фундопликация за предотвратяване на рефлукс. Ако не се направи фундопликация рефлукс се получава в около 15 % от случаите.

Какво можете да очаквате след лапароскопска операция за ахалазия?

Някои пациенти, но не всички могат да имат следните временни симптоми и оплаквания: Болки в рамената, които отшумяват за 1-3 дни. Тази болка е свързана с инсуфлацията на въглероден двуокис в коремната кухина по време на операцията. Въглеродният двуокис дразни диафрагмата, която в отговор изпраща нервни импулси създаващи усещане за болка в рамената. В действителност рамената не се увреждат. Това е така наречената отразена болка и отразена болка. Колкото по-активни (леки упражнения, ходене) сте след операцията, толкова по-бързо болката ще изчезне.

Задтруднено преглъщане на твърда храна в продължение на 1-5 дни. След операцията за няколко дни може да усещате тежест горната част на корема. Това усещане е нормално и свързано с операцията. Отшумява за 1-3 дни. Гадене и/или повръщане може да се появи в първите 1-2 дни след операцията. Това обикновено е свързано с общата анестезия по време на операцията.
Ако операцията се направи само с един разрез (SILS, LESS) е възможно да имате лек дискомфорт в областта на пъпа в продължение на 1-7 дни.
Дискомфорт зад гръдната кост (стернум) в продължение на 1-7 дни. Това е мястото, където реално е проведена операцията. Тук се намира долния езофагеален сфинктер и гастро-езофагиалната връзка. Нормално е ако имате лек дискомфорт за няколко дни след операцията.

Ще бъдете подробно инструктирани каква диета да спазвате в продължение на 14 дни, след което можете постепенно да се върнете към обичайните Ви хранителни навици.